Hvordan vasker du dine sko?

Hvordan vasker du dine sko?

At vaske sneakers er noget, mange måske ikke tænker på som en nødvendig ting at gøre fra tid til anden, da man ofte bruger de samme sko igen og igen. Man kan også tænke, at sko er ligesom tøj, og at man helt sikkert bare kan smide skoene i vaskemaskinen for at gøre dem rene igen. Det, der ofte sker, er, at man kan ødelægge de delikate materialer, der er blevet brugt til at samle skoen, og i værste fald forvride skoene fuldstændigt. Så hvis du virkelig tænker på at vaske skoene i vaskemaskinen, gør det forsigtigt og hold dem væk fra tørretumbleren. Læg skoene i et pudebetræk, brug koldt vand, meget lidt vaskemiddel, og hvis du vasker helt hvide sko - brug blegemiddel i stedet, og med lav eller ingen centrifugering, og lad dem lufttørre. Igen, ingen tørretumbler! Nedenfor forklarer vi, hvordan du kan vaske dem i hånden, så du undgår at ødelægge dine yndlingspar.

Undgå beskidte sko med dette trick

Et af de bedste tips til hvide sko er forebyggelse. Hvis du vil holde dine nye sneakers rene og hvide så længe som muligt, er det første, du bør gøre, at imprægnere skoene før du bruger dem. Dette vil gøre, at der fæstner sig mindre snavs på skoene, og eventuelle pletter vil være lettere at vaske væk. Hvis skaden allerede er sket, har vi flere effektive tips, der fjerner selv de værste pletter.

Generelle tips

Her er nogle generelle tips til at bevare udseendet og kvaliteten af dine sko, før vi går direkte til, hvordan du skal vaske dem. De er meget enkle og kan hurtigt blive en fin lille rutine, når du er kommet hjem igen. Det er altid bedst at tage sig af disse trin så tidligt som muligt, så du forhindrer, at det bliver meget svært at få dem rene igen.

Trin 1 - Vask synligt snavs væk. Vurder, hvor meget tid du har til at gøre det, og brug et rent håndklæde, en brugt tandbørste, som du har tænkt dig at smide væk, eller hvis du virkelig har travlt; dine hænder.

Ligesom med dine tænder er det vigtigt at fjerne snavs fra skoene, så det ikke bliver værre - det vil spare dig for fremtidige problemer og hovedpine.

Trin 2 - Det næste, du kan gøre, er at fjerne resterende snavs, der kom fra en tur ude; selvom du kun gik en tur til butikken, hvor vejen er ren - vil du blive overrasket over, hvor meget der kan sætte sig fast under skoen.

Skyl skoene af med et vådt håndklæde eller en koncentreret stråle med vand; for eksempel under vasken eller brusehovedet, hvis du er forsigtig nok. Det er især nyttigt, hvis du har været på en løbetur i skoven, hvor det er vådt og mudret.

Trin 3 - Sidst, men ikke mindst, rengør de store og synlige pletter. Hvis du har fået store pletter på skoene, og de er nylige, vil det nok være muligt at fjerne dem, hvis du hurtigt påfører en sæbe- og vandblanding på pletten.

Hvilke produkter du kan bruge til dette afhænger af skoen, og vi vil gå dybere ind i, hvordan du kan fjerne svære pletter og mærker senere i artiklen.

De øvrige generelle tips vil hjælpe dig meget, men det er vigtigt at være forsigtig med de forskellige materialer, skoene har, og det kræver lidt mere opmærksomhed fra dig, hvis du skal rengøre dem yderligere. Nedenfor vil vi guide dig igennem, hvordan du vasker strikkede, mesh, lærred, læder, syntetisk læder og ruskind sko.

Strikkede og mesh sko

Også kaldet knit eller knitted shoes, som kan beskrives som åndbare med et mesh-lignende udseende. Det har været en stor trend for nylig at gå med strikkede sneakers, men problemet er, at de samtidig let bliver beskidte. I modsætning til andre materialer, man finder i sko, er strikkede materialer meget porøse af natur; altså med andre ord forsynet med porer og åbninger. Det betyder, at de tiltrækker mudder, snavs, sved og alt, hvad der elsker at trænge ind i materialet, og som ofte kan virke umuligt at rense.

Mesh sko har de samme problemer som strikkede sko, da de begge er lavet af et åndbart materiale. Snavs og andet skidt bliver fanget i nettingen omkring skoen, når du for eksempel er på en løbetur eller træner. Forskellen mellem mesh og strikkede sko er dog, at mesh sko normalt er lavet af syntetiske materialer som polyester eller nylon og derfor tåler grundigere rengøring.

Sådan vasker du sko i vaskemaskinen

Vores løbesko er lavet af mesh-materiale, og vi har fundet ud af, at de tåler vaskemaskinen, så længe du tager snørebåndene og indlægssålen ud og sætter vaskemaskinen på 30 grader med lav centrifugering. De hvide sko er lavet således, at de bevarer deres hvide farve længere. Men hvis du ønsker at være mere forsigtig, så følg rådene nedenfor.

sneakers, vaske sko, hvordan vaske sko

Ved hjælp af denne guide skal vi gøre det umulige muligt. Selvom strikkede og mesh sko kræver en del kærlighed, betyder det ikke, at de ikke kan forvandles til deres oprindelige tilstand - de har bare brug for lidt ekstra tålmodighed og nænsomhed.

Sådan gør du det

Med strikkede sko skal du være meget forsigtig, de er bløde og formbare, hvilket gør dem mere skrøbelige i modsætning til en nylonblanding mesh eller andre materialer. Det betyder, at børstning er no-go og for groft for stoffet, så du skal bruge en blød klud eller mikrofiberklud for at fjerne pletterne.

 1. Med hensyn til rengøringsprodukter skal du også være forsigtig. Kemikalierne i vaskemidler kan være for stærke for stoffet. I stedet skal du bruge mild brusegel.
 2. Dæk området, du ønsker at vaske, med sæben og fugt det med koldt vand.
 3. Forsigtigt gnid det med kluden, indtil pletten er løftet ud af stoffet.
 4. Fjern sæberesterne med et vådt håndklæde, og lad det lufttørre.

Med mesh kan det være, at der er brugt stærkere materialer som nylon og polyester, og det vil derfor være muligt at bruge en børste, hvis du har en, eller en brugt tandbørste. Det varierer også, om skoene er bløde eller hårde; så hvis du bruger en tandbørste, brug bløde børster til bløde sko og hårde børster til hårde sko.

 1. Du kender dine sko bedst, så vælg den rigtige børste - blød til blød og hård til hård.
 2. Børst snavs og skidt væk, som du har på skoen.
 3. Bland 1 del natron / bagepulver med 1 del eddike, og fugt blandingen på de beskidte områder eller pletter i omkring 15 minutter.
 4. Efter de 15 minutter er gået, skrub forsigtigt området, du har dækket, i et par minutter, før du til sidst bruger en blød og våd klud til at vaske og tørre det væk.
sorte løbesko, sneakers, træningssko

Syntetiske lædersko

Materialet i syntetiske lædersko holder ikke på pletter lige så stramt som nylon/polyester mesh og er mere tilgivende end ægte lædersko, så det er heldigvis meget lettere at vaske dine syntetiske sko. Forhåbentlig vil du bemærke, at snavs og skidt let løftes op, når du begynder at rengøre dem.

Sådan gør du det

 1. Bland en blanding, der indeholder varmt vand og lidt mildt vaskemiddel.
 2. Tag en ren klud og fugt den i blandingen, før du begynder at vaske de beskidte områder på skoen.
 3. Når du har fugtet de beskidte områder, skrub dem forsigtigt med en børste eller tandbørste i et par minutter.
 4. Tør skoene rene med en blød og våd klud for at fjerne sæberesterne, og lad skoene lufttørre.

Lærredssneakers

Lærredssko er imidlertid mindre tilgivende og bliver lettere beskidte end syntetiske lædersko, men de er til gengæld meget holdbare. Når det er sagt, vil det være muligt at rengøre skoene med din vaskemaskine; bare vær forsigtig og sørg for, at du lægger dem i et pudebetræk og bruger et skånsomt program med koldt vand og meget lidt rengøringsmiddel. Hvis skoene er helt hvide, kan du tilføje blegemiddel og undlade rengøringsmidlet. Når programmet er færdigt, tag dem ud og lad dem lufttørre. Men det er altid bedst at vaske skoene i hånden, da du har mere kontrol over, hvad der går hvor.

Sådan gør du det i hånden

 1. Lav en blanding, der indeholder lige dele natron og varmt vand.
 2. Find den gode gamle brugte tandbørste eller en ny specifikt til sko, og dyp den i blandingen, du har lavet.
 3. Skur pletter og snavs væk fra skoene med tandbørsten, indtil de er rene.
 4. Lad skoene tørre med blandingen på, før du eventuelt vasker natronblandingen væk, når den er tørret ind og blevet hård, med en fugtig klud.

Lædersko

Læder kan være et fantastisk materiale, der kan gøre meget for et outfit, men det kan også skabe store frustrationer og hovedpine, når man skal rengøre det. Man kan let få en del pletter på lædersko, og de er meget modtagelige for slitage, der kan forvride materialets naturlige patina. Så snart du bemærker, at skoene har fået en plet, er det vigtigt nøje at rengøre pletterne, der er opstået.

Sådan gør du det

 1. Lav en blanding med lidt flydende opvaskemiddel og vand i en skål. Dyp en mikrofiberklud i blandingen og brug den til forsigtigt at vaske synligt snavs og saltpletter fra skoens overflade.
 2. Tilsæt natron til blandingen fra trin 1, og bland det med en brugt tandbørste eller en passende børste til læder. Brug tandbørsten til at skrubbe sålerne på skoen, indtil du ikke ser mere snavs. Tør sæben og snavset væk med mikrofiberkluden, eller skyl det forsigtigt væk under vasken.
 3. En smart idé, vi har fundet på, er at bruge vinduesrens til at gøre skoene blankere! Spray midlet enten direkte på skoen eller på en mikrofiberklud, poler det og tør det af.
 4. Gør det samme med den anden sko og lad dem tørre helt, men hold dem væk fra direkte sollys og varme.

Ruskindssko

Ruskindssneakers er en af de mest frustrerende sko at forsøge at bevare kvaliteten på. Ruskind mangler den ydre beskyttende barriere, som læder har, hvilket giver den den fløjlsagtige følelse, men det betyder også, at den er meget sårbar over for et hav af ulykker, du kan komme ud for, når du går med dem. For at gøre det værre er ruskind også ret modstandsdygtig over for rengøring.

Hvis du ikke har gjort det, vil det være en god idé at investere i en børste, der er specielt designet til ruskind. Bare vær forsigtig med børstningen, da du ikke vil være for aggressiv, men børsten kan gøre underværker for at rense overfladen.

En anden ting, du kan investere i, er et ruskindsviskelæder. Du presser viskelæderet mod pletten og gnider og manipulerer det, indtil pletten forsvinder. Når du er færdig, skal du bruge en ren klud til at fjerne rester fra rengøringen.

Hvis skoene stadig ikke er rene efter brug af de to værktøjer, du har investeret i, eller hvis du bare ikke ønsker at investere i dem, kan du bruge hvid eddike.

Sådan gør du det

 1. Påfør lidt hvid eddike på en ren klud og fugt forsigtigt kluden på pletten. Du behøver ikke meget eddike, så brug så lidt som muligt.
 2. Vask forsigtigt pletten med kluden, der har hvid eddike på sig.
 3. Når du har fjernet pletten, rengør området med en fugtig klud eller et håndklæde, og lad det lufttørre.

Sådan holder du skoene rene

Nu hvor du har fået en grundig introduktion til, hvordan du rengør sneakers, kan vi opsummere guiden med nogle få enkle tips til at holde dem rene.

 1. Tjek skoene hver gang du kommer hjem. Det kan virke som en unødvendig og irriterende ekstra ting at gøre, men hvis du har styr på, hvordan dine sko har det, før du lægger dem væk, kan du bevare deres kvalitet.
 2. Det er super vigtigt at rengøre
Tilbage til blog