BCAA: Hvad og hvorfor?

BCAA: Hvad og hvorfor?

Hvad er BCAA?

BCAA er en forkortelse af branched-chain amino acids, på dansk kaldet forgrenede aminosyrer. Menneskekroppen består af 20 aminosyrer hvoraf 12 af disse er ikke essentielle aminosyrer, det vil sige at kroppen selv kan danne dem. De resterende 8 er essentielle aminosyrer. Disse kan kroppen ikke selv danne og de skal derfor tilføres kroppen udefra.
De fleste der træner eller dyrker konkurrence idræt, vil ofte gerne bibeholde så meget muskelmasse som muligt. Og her kan BCAA være en hjælpende hånd. Muskler består af proteiner, og protein består af aminosyrer. Man kan sige at aminosyrerne udgør byggestenene i proteiner.

Fordelen ved BCAA er, at i modsætning til regulært proteinpulver skal BCAA ikke nedbrydes i leveren først. Derfor er BCAA en hurtigere proteinkilde for musklerne.
BCAA er blevet et meget anvendt kosttilskud blandt folk der træner. Dette skyldes at BCAA er hurtigt og nemt nedbrydeligt i kroppen. Aminosyrerne kommer hurtigere ud i blodbanen, og kroppen skal derfor ikke bearbejde dem i samme grad som hvis man drak en proteinshake. Ved indtagelse af BCAA er det også nemmere at stimulere ny muskelopbygning, forbedre din restitution samt forhindre at muskelcellerne nedbrydes.

Hvornår skal man indtage BCAA?

Det mest optimale tidspunkt at drikke din BCAA på er enten lige før træning eller under. Da aminosyrerne optages hurtigt er de fuldt tilgængelige både under og efter træning, hvor muskelvævet skal genopbygges. Man kan også drikke BCAA i løbet af dagen. Ved indtag i løbet af hele dagen opretholder man protein syntesen i kroppen. Proteinsyntesen er den proces der sker i kroppen når protein bliver dannet ud fra aminosyrer.

Hvilken BCAA?

Vores BCAA fra women’s best kommer i mange forskellige smagsvarianter så du kan finde din favorit. Drik den under træning og gerne i løbet af hele dagen. Bland 1-2 scoops BCAA med Vand og shake til den er blandet. Mængden af vand afhænger af hvor kraftig en smag du ønsker.

Womens best BCAA er blandet i en ratio der hedder 2:1:1 (l-leucine, L-valine og L-isoleucine) Disse tre aminosyrer er essentielle for muskelopbygning, og denne ratio er den mest optimale aminosyrefordeling.
Derudover indeholder den næsten ingen kulhydrater og er lavt på kcal indhold.
Man kan ikke indtage for meget BCAA. Kroppen ved selv hvor meget den har brug for, og derfor udskiller den de aminosyrer, som den ikke kan optage. De overflødige aminosyrer bliver enten forbrændt i kroppens system eller omdannet til fedt. Det er altså derfor ikke farligt at indtage for mange aminosyrer, man skal blot bruge det med omtanke som ethvert andet kosttilskud.

Tilbage til blog