5 tegn på at du skal udskifte dine løbesko

5 tegn på at du skal udskifte dine løbesko

Alle sko vil blive nedbrudt over tid, selvom du ikke har brugt dem længe. Der findes en gylden tommelfingerregel om, at  løbesko holder til 1000 km +/- 200 km. Dette varierer selvfølgelig fra sko til sko og hvor meget eller lidt de er blevet brugt. I denne artikel vil vi give dig nogle råd om slitage på skoen og overvejelser, du kan tage om at skifte  dine løbesko ud. 

 

1. Du kan ikke huske, hvornår du sidst købte nye løbesko

Sko har en levetid, som vi normalt måler i kilometer, men selv ubrugte sko kan nedbrydes over et år eller to. Skummet, som udgør den mest kritiske del af skoens dæmpning, vil nedbrydes og blive mindre responsivt og "livligt" over tid. Selv ved sporadisk brug anbefales det, at du opdaterer dine løbesko en gang om året og ved regelmæssig brug hver 3.-6. måned. 

Hvide løbesko med god dæmpning

Vores sko fra Famme har en chunky ydersål lavet af et lettere EVA skum, og i kombination med indlægssålen fra Ortholite har de en formidabel levetid. Den omhyggeligt konstruerede blanding af de forskellige egenskaber gør dem til en utrolig god løbesko. Tag et kig på feedbacken, vi har fået på dem på vores produktside. 

2. Dine sko har flere rynker end dine fødder efter et langt bad

En af de bedste visuelle indikatorer på skoens slitage er komprimeringen af mellemsålens skum. Skum, der har mistet responsen, vil have horisontale rynker og vil se "klemt" ud.

Dette er en bedre indikator end gummiydersålen på skoene - nogle løbere og gængere slider gennem dele af gummiet på mindre end 150 kilometer på grund af den friktion, skoen og fødderne oplever.

3. Over- og indvendig slitage

Se efter huller eller usædvanlig slitage. Disse er indikatorer på, at skoen er over slidt og bør skiftes ud.

Mens de fleste ikke behøver at skifte skoene hver 6. måned, er det en god idé at se godt på dem efter 6 måneders brug. Dette vil give dig en god indikation på, hvor hurtigt dine sko nedbrydes.

4. Slitage på ydersålen

Tag et kig på bunden af dine sko; hvis sålen er ekstremt slidt i et område, er det sandsynligvis tid til at erstatte dem.

Placer skoen på en flad, jævn overflade i øjenhøjde. De fleste sko skal sidde jævnt, uden at vælte eller gynge. Hvis tappene (gummisektionerne) på ydersålen er mere nedslidte, kan skoen vippe eller gynge, eller endda stå skævt.

"Normal" slitage forekommer på ydersiden af hælen og jævnt over forfoden. Hvis du bemærker overdreven slitage på andre områder, kan det være en indikation på, at skoen er udslettet, eller at du har brug for en anden type sko til dine biomekaniske behov.

5. Alt begynder at gøre ondt

Det ville være noget, hvis du aldrig behøvede at købe et nyt par sko igen. Men jo længere du bruger en skos levetid, jo mindre støtte og dæmpning vil den have, hvilket giver ekstra stress og træthed til fødder, lægge, knæ og hofter. 

Tag et kig på vores artikel om pronation, overpronation og underpronation og de smerter, der kan komme af det.

Føles dine løbesko flade, eller har du bemærket små irritationer i knæene eller fødderne? Hvis du oplever smerter, og disse smerter ser ud til at hænge sammen med dine sko, som begynder at blive gamle, kan det at skifte dem ud med et nyt, friskt par give en kærkommen lindring for kroppen.

Hvis du tror, at skoene har forårsaget fejlslid og slitage i forskellige dele af kroppen, vil det være nødvendigt at kigge på forebyggende midler, så smerterne ikke bliver værre. Tag et kig på vores artikel om skadeforebyggende træning.

Tips til at bevare kvaliteten

  • Hold dem tørre. Efter regn eller intens brug, som har ført til sved, fyld dem med avispapir eller lignende og lad dem lufttørre. Gør kun overfladiske vask af snavs og lignende på dine sports eller løbesko og læg dem aldrig i vaskemaskinen. Tag et kig på vores artikel, hvis du er i tvivl om hvordan du skal vaske sko!

Vores alsidige sko kan dog vaskes i vaskemaskinen. Tag snørebåndene og indlægssålen ud og sæt vaskemaskinen på 30 grader med lav centrif

Tilbage til blog