Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Pronering

Vores krop har et eget system til at absorbere stød, hvilket kaldes pronation. Det er en rullebevægelse, der sker, når vi sætter foden ned på jorden, og normalt starter det på ydersiden af hælen, før det ruller videre fremad mod storetåen. Det er en vigtig funktion i vores krop, som fordeler belastningen foden udsættes for. 

løbesko med god dæmpning for underpronation

Det at vi overpronerer eller oversupinerer er som regel noget, vi er født med, og det er vigtigt at huske på, at det er helt naturligt. Af en eller anden grund er nogle født stærkere på en bestemt måde og i visse områder end andre, hvilket kan føre til problemer. Man kan udvikle en række skader som følge af forkert fodtøj til den type pronation, man har. En måde at finde ud af, hvad der passer perfekt til dig, er ved at prøve forskellige sko og føle, hvad der er mest komfortabelt for dine fødder. 

Overpronation

Ved overpronation vil du bemærke, at indersiden af foden ved anklen har en overdreven indadgående bevægelse, når den blandt andet rammer jorden ved gang eller løb, men når du sidder komfortabelt på en stol, vil den overpronerede fod se helt normal ud.  

Man ser med andre ord kun en ændring i foden, når man lægger vægt på den, og situationen i foden ændres i mindre grad, når man har støtte under foden fra for eksempel bløde underlag som tæpper. Problemet ved overpronation er den tid, foden opholder sig i pronationsbevægelsen og hvor dybt det går; noget som forhindrer foden i at fortsætte bevægelsen og komme tilbage til at supinere. 

Hvert skridt, vi tager, når vi overpronerer, fører til en ubalance i kroppen og videre til en overdreven slid på sener, led, muskler og ledbånd. 

Typiske symptomer man kan opleve med overpronerede fødder, inkluderer: 

 • Plantar fasciitis / hælspore
 • Achilles tendinitis
 • Smerter i fodsålen
 • Rygsmerter 
 • Skinnebensbetændelse
 • Knæsmerter

Hvordan du kan tjekke hjemme, om du måske har overpronation i foden, vil vi forklare senere i artiklen. 

Underpronation

Ved underpronation kan dine fødder være stive og have en højere vrist og fodsvang. I nogle tilfælde kan det være sådan, at det kun er hælen og tæerne, der kommer i kontakt med underlaget. Belastningen vil da være overdreven i modsætning til dem, der har en mere normal pronation. Det betyder, at personer med underpronerede fødder har brug for meget støddæmpning for at undgå, at belastningen fører til skade. 

Årsagen til, at dine fødder kan have supination, er som regel medfødt, men det kan også skyldes en svaghed i visse muskler i foden, anklen eller benet - svagheden kan være et resultat af: 

 • Forkert fodtøj
 • En fejljustering i kroppen
 • Eller en skade, du har påført i foden, som skabte problemer for muskler eller sener

En fod, der er overdreven supineret, vil ikke kunne tilpasse sig det underlag, den går på, og muskler og knogler omkring foden må arbejde hårdere for at opretholde balancen. Det vil over tid skabe spændinger i forskellige dele af kroppen, inklusive lægge, knæ, hofter og ryg - og vil føre til skader. Hvis det ikke skræmmer, så er det enkelt forklaret sådan, at det kaster en kæp i hjulet på hele din krop og vil føre til fejljusteringer og skader, hvis problemet ikke korrigeres. 

På samme måde som ved overpronation, vil man kunne bemærke, om man har denne type pronation, når man lægger vægt på foden. I modsætning til overpronation, vil dem, der underpronerer, se, at foden vinkler udad. 

Hvad kan du gøre selv:

 • Brug sko, der giver ekstra god dæmpning og muligvis ekstra støtte i fodens længdebue.
 • Prøv at undgå højhælede sko og sko med tyndere såler. Hvis du har sko med tynd sål, køb en indlægssål, der kan give lidt ekstra støtte.
 • Prøv at undgå at gå og løbe på hårdt underlag som betongulv og lignende, da foden trives bedre på blødt underlag. Dette for at stimulere fodens muskulatur og ledfunktion. Hvis du arbejder på et hospital eller lignende, hvor der er et hårdt underlag, invester i sko med god dæmpning, så hælen ikke bliver slidt ned.

 

Sådan tjekker du det selv 

Vejledning for overpronation:

En hurtig og nem måde at se, om du overpronerer, er at se på undersiden af dine almindelige sko og bemærke, hvor du har mest slid. Hvis det meste af slidet er på indersiden af sålen nær hælen og storetåen, er der stor sandsynlighed for, at du overpronerer. Du kan måske også lægge mærke til, at dine sko hælder indad, når du ser på dem på et fladt underlag. 

Næste skridt er at tage sokkerne af og se på dine fødder barfodet. Har du en lav bue i foden eller flade fødder? Dette kan være et tegn på, at du overpronerer.

Dem, der overpronerer, oplever også en række <

Tilbage til blog